Academia de Studii Economice Bucuresti

Amfiteatru Economic
AN ECONOMIC AND BUSINESS RESEARCH PERIODICAL
Facultatea de Business si Turism

Explorarea rolului securității alimentare individuale în evaluarea securității alimentare a populației

Autor:Magdalena Bobe, Roxana Procopie și Mihaela Bucur

JEL:I12, L66, Q18, P46.

DOI:10.24818/EA/2019/51/347

Cuvinte cheie:securitate alimentară individuală, insecuritate alimentară și nutrițională, statut nutrițional, alimentație, educație nutrițională, populație.

Abstract:
Asigurarea unui nivel suficient al alimentației populației din punct de vedere cantitativ, calitativ și structural, reprezintă o prioritate pentru majoritatea țărilor lumii și pentru organismele guvernamentale și neguvernamentale ‒ naționale, regionale și internaționale. Organizația Națiunilor Unite (ONU) atrage atenția că una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă astăzi lumea este insecuritatea alimentară. Majoritatea oamenilor se bucură de securitate alimentară, însă reversul reprezintă o realitate zilnică de necontestat pentru aproape un miliard de oameni din întreaga lume. Conceptul de securitate alimentară a avut semnificații diferite în momente diferite, fiind perfectibil. De aceea, se remarcă necesitatea abordării sale complexe, ținând cont de atenta studiere a factorilor economici, politici, sociali și culturali, dar și de posibilitatea implementării practice a unor soluții. Astfel, soluționarea problemei alimentare și asigurarea securității alimentare trebuie să pornească de la studierea relației necesități de consum–resurse de hrană, să se bazeze pe cercetări antropometrice și să vizeze grupele de populație individualizate după necesități biologice. Plecând de la studierea cadrului conceptual oferit de literatura de specialitate, lucrarea de față își propune să clarifice și să identifice aspectele ce stau la baza evaluării stării de securitate/ insecuritate alimentară individuală în cadrul unei grupe de populație, printr-o cercetare exploratorie. Cercetarea exploratorie a securității alimentare și nutriționale individuale permite o profundă înțelegere a conceptului, factorilor de influență a securității alimentare și a interdependențelor dintre aceștia, oferind, cu precădere, informații de ordin calitativ. Rezultatele studiului pot conduce la stabilirea unor măsuri care să vizeze îmbunătățirea securității alimentare individuale, ca parte componentă a securității alimentare. Aceasta se realizează prin metoda anchetei în rândul studenților Facultății de Business și Turism a Academiei de Studii Economice, folosind ca instrument chestionarul, pentru a obține date care să permită identificarea statutului nutrițional al respondenților, dar și a obiceiurilor lor de consum și a comportamentului alimentar. Plecând de la necesitatea corectării dezechilibrelor în comportamentul alimentar, demersul nostru științific poate fi valorificat pentru stabilirea unor soluții pentru îmbunătățirea modului de utilizare a hranei la nivel individual, ca dimensiune a securității alimentare, a unui segment al populației din România.
© 2005-2024 Soft Expert SRL - designed by Soft Expert & hosted by Host Expert